Forum voor boomverzorging pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

boomverzorging.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

Re: Snoeien leilinden

Gepost door: lidia ()
Datum: 22 april 2006 19:57

Snoeien
Bij de leilinde zijn de hoofdtakken vaak al bekend en kun je alle jonge uitlopers netjes bij de tak afknippen zodat je alleen de originele hoofdtakken over houdt. Snoei ook een teveel aan scheuten weg. In feite is de snoei vrijwel dezelfde als die van een haag: de vorm wordt erin gehouden door alle scheuten aan alle zijden evenveel in te korten. Het scherm blijft hierdoor dichter.
Onderhoud
Je moet een leilinde gedurende het groeiseizoen - met name in de zomer - ook goed onderhouden. Hierdoor zorg je ervoor dat je de vorm van de leilinde erin houdt. Alle te ver uitgroeiende scheuten kort je in, totdat een platte haag als vorm overblijft. Een teveel aan scheuten verwijder je eventueel. Houd daarbij in de gaten, welke scheuten in de winter dienst kunnen doen als verlenging van de hoofdtakken.

Het derde jaar en daarna: snoeienVerwijder de stamscheuten die onder de leggers gegroeid zijn. Alle scheuten op leggers die buiten de einden van het raamwerk groeien, worden teruggeknipt tot op één oog binnen het raamwerk. Alle scheuten op de leggers die horizontaal of verticaal groeien (en dus niet parallel groeien aan de richting van de leggers), worden teruggezet op een zijwaarts gerichte knop. Voor deze scheuten wordt een lengte met twee tot drie knoppen aangehouden.Parallel aan de leggers gegroeide scheuten kunnen met elkaar worden verweven en moeten worden aangebonden. Zodra de ruimte tussen de leggers onderling vol bezet is met verweven scheuten van de leggers onderling is er pas sprake van een echt scherm.De eenvoudigste wijze van snoeien van leilinden in herfst en winter is ervoor te zorgen dat alle gegroeide scheuten of stiften worden ingekort tot op twee of drie knoppen gerekend vanaf de legger. Een teveel aan scheuten wordt radicaal bij de legger weggesnoeid. In feite is de snoei vrijwel dezelfde als die van een haag: de vorm wordt erin gehouden door alle scheuten aan alle zijden evenveel in te korten. Het scherm blijft hierdoor dichter. Constant vullen in de zomer gegroeide scheuten het scherm.

ZomersnoeiEen leilinde wordt gedurende het groeiseizoen - met name in de zomer - onderhouden. Het onderhoud is gericht op het in vorm houden van het scherm. Alle te ver uitgroeiende scheuten worden ingekort, totdat een platte haag als vorm overblijft. Een teveel aan scheuten wordt eventueel verwijderd. Houd daarbij in de gaten, welke scheuten in de winter kunnen dienst doen als verlenging van de leggers en ook die scheuten die in aanmerking komen als verweving met andere scheuten tussen de leggers. Het raamwerk kan eventueel worden verwijderd zodra de leggers volgroeid zijn en de leilinde in de gewenste is gekomen.

gevonden na dat ik in google heb in getypt snoeien leilinde.


Onderwerp Geschreven door Gepost
 

Snoeien leilinden

Tom Baaijens 14/03/2005 13:46
 

Re: Snoeien leilinden

Paskal 29/05/2005 14:20
  Re: Snoeien leilinden
lidia 22/04/2006 19:57
 

Re: Snoeien leilinden

gaetan 11/01/2011 16:29
 

Re: Snoeien leilinden

pevede 25/03/2011 08:12
 

leilinde met ontbrekende takken

sigi 27/04/2010 12:31
 

Re: leilinde met ontbrekende takken

piet hein 25/09/2010 17:43
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - boomverzorging.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep